Barok Vocaal Op de Zondagmiddag in Het Concertgebouw

Barok Vocaal Op de Zondagmiddag is een kleine serie van twee vocale barokconcerten op (de naam zegt het al) de zondagmiddag in de Grote Zaal van Het Concertgebouw.

Uitgevoerd worden o.a. o.a. Stabat Mater van Pergolesi, Hohe Messe van Bach en Nisi Dominus van Vivaldi. Met o.a. Collegium Vocale Gent (o.l.v. Philippe Herreweghe), Alexander Chance & Miriam Feuersinger met ensemble Il Gardellino. De zondagmiddagconcerten zijn op 11 februari en 9 juni 2024 en starten om 15.00 uur.

Geniet van de (prijs)voordelen van een serie (abonnement). De ticketprijzen zijn inclusief een drankje vooraf en in de pauze.

Voor uitgebreide informatie en meteen reserveren van de serie Barok Vocaal Op de Zondagmiddag: klik hier.

Toch liever per concert reserveren?

-Klik hier voor het concert van 11 februari 2024 (Stabat Mater, Nisi Dominus, Salve Regina, Hoboconcert).

-Klik hier voor het concert van 9 juni 2024 (Hohe Messe)

Korte toelichting per concert:

11 februari 2024, Concertgebouw, Grote Zaal (15.00 uur):

Stabat Mater van Pergolesi door Alexander Chance & Miriam Feuersinger / Il Gardellino
Nisi Dominus van Vivaldi door Alexander Chance / Il Gardellino
Salve Regina van Pergolesi door Miriam Feuersinger / Il Gardellino
Hobo-concert op. 9 nr. 2 van Albinoni / Il Gardellino
Pergolesi’s Stabat mater & Vivaldi’s Nisi Dominus
Het worden wel de twee pièces de résistance voor countertenor genoemd: het aangrijpende en geliefde Stabat mater van Pergolesi en het eveneens geliefde Nisi Dominus van Vivaldi (met het prachtige Cum Dederit). Pergolesi’s Stabat mater zou de meest herdrukte compositie van de achttiende eeuw worden! De wereldberoemde solisten Alexander Chance en Miriam Feuersinger zullen zorgen voor een onvergetelijke uitvoering. Twee extra’s: Miriam zingt het serene Salve regina van Pergolesi (in c-klein) en het orkest het Hoboconcert op. 9, nr. 2 van Albinoni.
Alexander Chance, Miriam Feuersinger & Il Gardellino
Alexander Chance is in korte tijd uitgegroeid tot één van de meest vooraanstaande countertenors van de wereld. Wat wil je ook als je leraar vader Michael Chance is. Hij heeft onder andere gezongen in Bachs passies met Gardiner en Freiburger Barockorchester. De gerenommeerde sopraan Miriam Feuersinger is geen onbekende in onze serie: zij trad al eerder op in onder andere Bachs Hohe Messe met Collegium Vocale Gent onder leiding van Philippe Herreweghe. Il Gardellino wordt beschouwd als één der belangrijkste baroksensembles van dit moment.

9 juni 2024, Concertgebouw, Grote Zaal (15.00 uur):

Hohe Messe van J.S. Bach door Collegium Vocale Gent o.l.v. Philippe Herreweghe, m.m.v. Dorothee Mields (sopraan I), Hana Blažíková (sopraan II), Alex Potter (countertenor), Guy Cutting (tenor) en Johannes Kammler (bas).

Hohe Messe
Bachs Hohe Messe wordt door velen, ook door Bach zelf, beschouwd als één van de mooiste klassieke composities. Al het beste van Bach is ‘gebundeld’ in deze Hohe Messe. Bach heeft deze ‘hoogmis’ niet in één keer gecomponeerd. De losse misdelen werden in diverse jaren gecomponeerd, het Credo bijvoorbeeld in 1732 en het Agnus Dei in 1739. Overigens was het in de tijd van Bach niet ongebruikelijk dat zowel bij protestanten als katholieken missen werden uitgevoerd.
Philippe Herreweghe en Collegium Vocale Gent
Collegium Vocale Gent werd opgericht in 1970 door Philippe Herreweghe. Momenteel geldt Collegium Vocale Gent als één van de meest vooraanstaande vocale ensembles op het gebied van oude muziek, en Philippe Herreweghe als één van de beroemdste dirigenten. In navolging van de laatste inzichten worden de grote werken van Bach en andere componisten in een kleinere, transparante bezetting uitgevoerd. Met Herreweghe als dirigent en solisten als Dorothee Mields en Alex Potter bent u verzekerd van een topuitvoering.